Wednesday, January 19, 2011

Любомир Иванов

Любомир Иванов


Подбирайте храната по качество и по количество

Posted: 19 Jan 2011 09:35 AM PST

Много са популярни диетите, според които не е необходимо да смятате калории и да следите количествата на порциите, ако подбирате точните храни и комбинации. „Яжте правилните храни колкото искате и отслабвайте"  – това е тяхното мото. Звучи наистина примамливо поради поне 2 основни причини. Първо, няма да се занимавате да смятате калории, мерите грамажи и прочее…нещо което се струва доста сложно за повечето хора. Второ, тези диети не само ви обещават че ще отслабвате, а и че и никога няма да останете гладни. Всичко това преди време ме провокира да напиша статията „Необходимо ли е да се броят калориите при диета?" , където ви обясних подробно за закона за калорийния баланс, „тайната" на „яжте колкото поискате" и като цяло изложих своите аргументи в защита на броенето на калории.

Разбира се, все още има хранителни експерти, за които броенето на калории е ненужна загуба на време. Те също имат своите доводи, но за лично мен да не броят калории и да отслабват могат да си позволят само определени хора. Основно това са преобладаващите ектоморфи, за които отслабването не е особен проблем (техните проблеми са други) и хора на „ти" с материята, които знаят приблизително какво и колко консумират за деня и лесно могат да манипулират приема му на базата на постигнатите резултати. Но дори и тези хора се ограничават от постигането на максимални резултати като не броят калории или в най-добрия случай оставят всичко на случайността.

Явно тогава съм успял по-много добър начин да защитя броенето на калории, защото се получиха мнения, че не е нужно да подбираме храната по качество. Хапваме само пица и сладолед, следим калорийния прием и спрямо целите си да топим мазнини или да качваме мускули? Твърде хубаво, за да е истина.

Калорията не е просто калория, нейният състав също е от значение. Как мислите дали е едно и също ако консумирате 1500 калории под формата на месо и риба, кафяв ориз и салати или под формата на чипс, вафли и сокове? Сигурен съм, че вътрешният ви глас ви казва, че не е и ще бъде абсолютно прав.

Нека анализираме хранителният състав на тези 2 групи храни (които са примерни и могат да се добавят много подобни). Ще ги нарека условно първа и втора група. Първата група (месо, кафяв ориз и салата) съдържа съответно пълноценни белтъчини, въглехидрати с нисък гликемичен индекс и фибри. Втората група (чипс, вафли и сокове) – мазнини (включително и трансмазнини), рафинирани въглехидрати и захари (включително и доста фруктоза). Вие може да приемате правилното количество калории, да тренирате интензивно, да спазвате правилната честота на хранене, но да не постигнете никакви положителни резултати, ако се храните основно с храните от втора група. Защо?

Ще започна от белтъчините, които се наричат още протеини. Думата „протеин" произлиза от гръцката „протос" и означава „първичен" или „от първостепенна важност". Това е най-важният макронутриент, който храните от втора група почти не ви осигуряват. Защо е толкова важен. Защото е незаменим. Тялото ви не може да произведе белтъчини от мазнини или въглехидрати, те трябва да постъпват чрез храната. Какво се случва когато белтъчините са в недостатъчно количество или почти липсват от менюто? За съжаление много лоши неща.

Белтъчините са основният градивен материал на човешкия организъм. Мускулната тъкан, вътрешните органи, костите, кожата и косата – всичко е изградено благодарение на белтъчините. Те изграждат ензимите, хормоните, антителата, като по този начин играят важна роля върху обмяната на веществата и имунната защита на организма.

 

Ако не приемате необходимите белтъчини чрез храната, тялото ви ще започне да се „самоизяжда" т.е. да разгражда белтъчините на мускулната тъкан и така да си набавя необходимите аминокиселини. Общото тегло може и да намалее, но за мен това не означава отслабване. Когато аз спомена отслабване винаги имам предвид единствено редуциране на мазнините, защото разликата между загуба на мазнини и загуба на килограми е голяма. Затова хора, които се хранят предимно с т.нар. джънк храни (junk, от англ. – боклук) имат много висок процент мазнини и малко количество мускулна маса, дори и да не са с наднормено тегло. А загубата на мускулна маса води до забавяне на метаболизма и преминаването му в икономичен режим. Тогава отслабването става много трудно и не без здравословни проблеми.

Забравете и за качване на мускулна маса без достатъчно протеин. Мускулът се изгражда от белтъчини, а мазнините и въглехидратите са необходимото гориво, за да се използват белтъчините по предназначение, а не да изгорят за енергия. С банички и боза не се правят мускули. Казвам го на слабите момчета, на които на въпроса „какво да ям", инструкторът им отвръща – „яж от всичко по много". А дали това много ще се окаже достатъчно и дали ще се набавят необходимите белтъчини за всяко хранене? Според моите наблюдения – по-скоро не.

Белтъчините не служат само за храна за мускулите и самообновяването на всички тъкани и органи. Те са необходими също за синтеза на редица хормони, ензими и антитела. Недостигът им ще наруши този синтез, ще обърка целия метаболизъм и ще срине имунната система. А хормоните управляват всичко в организма, затова полученият хормонален дисбаланс ще затрудни изключително много както редуцирането на мазнините, така и качването на мускулна маса.

В храните от втора група изобилстват рафинираните въглехидрати и захарите (наречени още „бързи" въглехидрати). Когато ядете такива храни те се усвояват изключително бързо, което води до рязко покачване на кръвната захар. В резултат следва свръхсекреция на хормона инсулин. Не ме разбирайте погрешно, плавното и умерено покачване на инсулина е желателно, но не и рязкото и високото! Високият инсулин прави няколко неща – увеличава синтезата на мазнините, подтиска освобождаването им от мастните клетки и смъква равнището на кръвната захар под нормалното – хипогликемия. Когато последното се случи вие огладнявате зверски познайте за какво – за сладко! Тялото ви знае, че това е храната, която най-бързо ще покачи отново кръвната захар. А е почти невъзможно да сте в отрицатетелен калориен баланс, ако сте постоянно гладни и ви е лошо поради хипогликемията.

Когато този порочен кръг – „бърз" въглехидрат -> висока кръвна захар -> висок инсулин -> ниска кръвна захар -> „бърз" въглехидрат се повтаря ден след ден продължителен период от време чувствителността на клетките към инсулина намалява и сте застрашени да развиете инсулинова резистентност. За това допринася и ежедневните големи количества фруктоза. Ако когато имате намалена инсулинова чувствителност или инсулинова резистентност и продължите да се храните по същия начин, дори и с малко калории, редуцирането на мазнините става мисия невъзможна (без да споменавам здравословните проблеми, все пак темата е друга).

За разлика от захарите и рафинираните въглехидрати, храните от първа група поддържат кръвната захар и инсулина стабилни и създават чувство на ситост. Освен това имат способността да ускоряват метаболизма поради високият си термичен ефект. Всичко това е благодарение на белтъчините и фибрите.

За финал да не пропусна и трансмазнините, които по всяка вероятност ще си набавяте ако се храните с „боклуци". Да оставим нездравословният им ефект настрана и да се концентираме въхру това как трансмазнините ще ви попречат да редуцирате мазнини.

Трансмазнините:

  • Намаляват инсулиновата чувствителност (може да се развие и инсулинова резистентност)
  • Увеличават инсулиновата реакция (произвеждате повече инсулин)
  • Нарушават нормалната функция на черния дроб (не може да преработва нормално мазнините)
  • Могат да доведат до лептинова резистентност

 

И така, ако трябва да избирате дали да ядете качествена храна без да следите калориите или да броите калории, но да се храните с каквото ви попадне, определено ще ви посъветвам да изберете първото. Но защо трябва да правите този избор след като имате възможността да подбирате храната по качество и по количество. Само тогава ще се радвате на максимални резултати.

No comments:

hit counter